Hoe je met tussenkoppen in je webtekst meer lezers kunt krijgen

door Gepost in - copywriting op June 30th, 2013 4 Reacties Copywriting

Het verschil tussen online en offline schrijven kan bijna niet groter zijn. Waarom? Omdat de meerderheid van jouw online publiek niet uit lezers maar uit scanners bestaat. Zij nemen niet de tijd om jouw hele verhaal te lezen, ze scannen de belangrijkste onderwerpen en lezen alleen dat gedeelte wat hun aanspreekt.

Een scanner is ongeduldig, houdt van duidelijkheid en heeft zijn vinger op de muis, klaar om weg te klikken. Als web copywriter kun je dan nog maar één ding doen: de aandacht vasthouden door je tekst op te delen in de juiste tussenkoppen!

Vier grote voordelen van tussenkoppen
Ja, het maken van goede tussenkoppen zet scanners om in lezers. Maar nog veel mooier: het maakt jouw tekst inhoudelijk veel beter (wel zo handig, als mensen je tekst echt gaan lezen). Wie echt zijn best doet op het schrijven van tussenkoppen zal het aantal lezers spectaculair zien toenemen. Hieronder lees je hoe.

1) Creëer een overzichtelijk artikel
Zoals hierboven al geschreven, biedt het gebruik van tussenkoppen een grote mate van overzichtelijkheid. Niet alleen kan de scanner zo snel zien waar een tekst allemaal over gaat, ook spreekt het visueel meer aan als een tekst duidelijk is opgedeeld in korte ‘hoofdstukjes’. De afwisseling tussen body copy (de platte tekst) en tussenkoppen creëert rust op de webpagina. De ideale verhouding zou zijn maximaal twee alinea’s tekst na een tussenkop.

2) Gebruik iedere tussenkop als een nieuwe sales pitch
Iedere titel is een kans om opnieuw de aandacht van je publiek te trekken. Probeer de scanner te prikkelen met onweerstaanbare titels die dwingen tot doorlezen. Dat betekent niet dat je met poëzie aan de slag moet. Integendeel, online lezers houden juist van koppen die iets leren (b.v. “Vier essentiële redenen om je teksten te voorzien van tussenkoppen”) of die je een belofte doen (“Hoe je van een scanner een lezer maakt met de juiste tussenkoppen”). Wees niet bang om lange titels te maken. Korte titels zijn voor print. Brrr.

3) Verzeker jezelf van een perfecte opbouw
Het gebruik van tussenkoppen heeft een enorme positieve impact op de kwaliteit van je verhaal. Een tussenkop moet namelijk de essentie van de alinea(‘s) eronder kunnen samenvatten. Hoe vaak het mij al gebeurd is dat ik maar naar mijn alinea bleef staren en er gewoon geen passende kop voor kon bedenken. Uiteindelijk besefte ik: als ik niet kan samenvatten wat hieronder staat, dan heb ik gewoon geen goede tekst geschreven! Het dwingt je te focussen op de essentie van je verhaal. Logisch gevolg hiervan is dat alle tussenkoppen achter elkaar de opbouw van je verhaal moeten kunnen weergeven.

4) Benut extra kansen voor zoekmachine optimalisatie
Als je keywords wilt gebruiken in je artikel, dan kun je deze het beste terug laten komen in de titels. Dat komt omdat Google bij het indexeren van websites bepaalde voorkeuren heeft over waar de belangrijkste informatie moet staan. De titel <h1> van het artikel is hierbij de belangrijkste plek om je keywords te gebruiken. Maar helaas kun je op een webpagina maar één keer gebruik maken van een <h1>.

Gelukkig hecht Google ook veel waarde aan tussenkoppen, in html-taal <h2> genoemd. En daar zijn er genoeg van! Van de <h2> kun je namelijk ongelimiteerd gebruik maken, zoveel je artikel nodig heeft. Bijkomend voordeel is dat je vervolgens je platte tekst niet meer hoeft vol te gooien met keywords, wat soms nog wel de leesbaarheid van een artikel kan benadelen.

Tussenkoppen vooraf of achteraf bedenken?
Wanneer start je met het maken van de tussenkoppen? Daarover verschillen nogal de meningen. Sommigen vinden het prettig om je artikel hier mee te beginnen, zodat je direct de kaders van je tekst kan bepalen. Het creëert richtlijnen voor de opbouw van je verhaal. Ik vind het persoonlijk fijner om te beginnen met schrijven en daarna middels de tussenkoppen het verhaal aan te scherpen. Eigenlijk maakt het helemaal niet uit, zolang je er maar de tijd voor neemt. Want met goede tussenkoppen maak je van je scanner een lezer!

(4) mensen vinden hier wat van

Laat hier een reactie achter